Stefan Mikaelsson, sametingets ordförande
Sametinget

Svensk lagstiftning hotar samiska folket

Sametingets presidium uttrycker idag sin bestörtning över händelseutvecklingen med polisingripanden mot demonstranterna i Kallak, över hur prospekteringen bedrivs där, samt över hur den svenska lagen är utformad som tillåter detta att ske. De uppfattar detta som ett hot mot hela det samiska folket.

”Om svenska lagar tillämpas som i Gállok – Kallak upplevs dessa som ett hot mot överlevanden av vår samiska kultur och därmed ytterst mot vår existens som ett folk.

Vi väljer därför att gemensamt visa vårt fulla ifrågasättande av de beslutsstrukturer som med maktmedel och baserad på ensidig svensk lagstiftning uppenbarligen tillåts verka förödelse av de av oss traditionellt brukade områdena i Sápmi.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista