Ärkebiskop Anders Wejryd Foto: World council of churches

Wejryd vill att samer ska få mer medialt utrymme

Ärkebiskop Anders Wejryd deltar idag på kyrkodagarna i Norge i Mo i Rana och på frågan om varför han uttalar sig just idag på DN debatt svarar han att det är urfolksdagen och att han var rädd för att det var en dag som skulle gå obemärkt förbi. I sitt uttalande går han ut med att det är viktigt att lyfta urfolkens rättigheter och att samernas röster knappt hörs i debatten om klimatförändringar och gruvexploateringen.

- Här är det konflikter som pågår och då är det viktigt att alla kommer till tals, säger han.

Samiska rådets ordförande Sylvia Sparrock säger att det betyder mycket att Anders Wjeyd går ut med sin kritik i riksmedia och att samer också kan bli ännu bättre på att samarbeta med varandra för att stärka samernas ställning.

Samernas rättigheter måste lyftas och regeringen har ett ansvar att göra det, menar Wejryd. Det är något som inte uppmärksammats i södra Sverige och han tycker att den accelererande prospekteringen för mineraler är ett problem. Själv tycker han att det är en självklarhet att lyfta minioriteter och har många gånger känt att han själv varit minioritet som kristen i Sverige.

- Du kan dra en parallell med mänskliga rättigheter som ju haft väldigt svårt länge i svensk juridik att ta plats. Där skedde det en stor förändring i och med EU-inträdet. Att över huvud taget fundera över värderignar och rättigheter och inte bara vad som ligger i majoritetens intresse.

Ida Stigzelius, 0980-750 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".