Umeå

Ny projektledare för Umeå 2014

Kulturhuvudstadåret Umeå 2014 börjar närma sig, Nils Henrik Sikku är ny projektledare och en av dem som ansvarar för det samiska inslagen.

- Ja jag är bredd att axla detta ansvaret och det innebär att ta över det här jobbet som har legat på andra tidigare, fast inte på heltid, så det här är min tredje dag på jobbet och jag försöker sätta mig in i allt det här, vad det innebär. Det är ju ett jätte projekt av formatet, mycket av den samiska kulturen ska lyftas fram.  Säg att det är 300 projekt totalt under året, då har en fjärde del samisk anknytning. Mitt arbete är alltså att se till att det samiska inte försvinner i denna jätte gryta, säger Nils henrik Sikku.

 Det är mellan 25 och 30 personer som är anställda för att jobba med Umeå 2014 . Det är inte bara Nils Henrik Sikku som jobbar med de samiska frågorna utan bland annat Anne Woulab som jobbar med invigningen, Ella Carin Blind och Mickael Lindblad som är ordförande för konstnärliga rådet. I det sitter även Åsa Simma, Krister Stoor och Harriet Norlund.

- Jag ska se till att den samiska tematiken hållas synlig, det är det som Umeå kommun har sökt på att få det här arrangemanget och se till att olika aktörer samverkar så att vi får dom vinsterna att vi får lyfta fram det samiska på olika sätt att det inte glöms bort , att jag ska hålla ett öga på att det verkligen fungerar så som det var tänkt från början och det är det som är det viktiga att vi måste titta tillbaka. Nu är vi snart i skarpt läge, om nån månad llar det igång. Det gäller att knyta ihop säcken, så att det rullar hela året, säger Nils Henrik Sikku.

Vad kommer hända efter 2014?  

- Ja jag hoppas att det här är själva  starten på nånting mer än projekt som tar slut helt plötsligt. Det kan bli en kulturrörelse, någonting så konkret att det får en egen drivande kraft, att det inte blir beroende av nått bidrag utan att det finns nått annat tänk bakom på längre sikt och att vi kan bidra med någonting som skapar liksom det här forumet eller vad man nu ska, nätverket eller platsen eller ja you name it så att vi inom en framtid kan säga att det var där det startade och då har man ju lyckats, säger Nils Henrik Sikku.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista