1 av 10
En av aktivisterna som var fast i marken i ett rör förs bort av polisen, 13 augusti 2013, klockan 13.24. Foto: Marja Påve/ SVT Sápmi
2 av 10
Polisen på plats för att gräva lös aktivister som ligger fastkedjade med armarna i rör i marken. 12 augusti 2013, klockan 11.48. Foto: Marja Påve/ SVT Sápmi
3 av 10
Maskiner nästa framme vid barrikaderna där aktivister sitter fastkedjade. 12 augusti 2013, klockan 11.32. Foto: Marja Påve/ SVT Sápmi
4 av 10
Poliserna går in. Kallak 12 augusti 2013, klockan 11.28. Foto: Marja påve/ SVT Sápmi
5 av 10
Poliserna på väg mot barrikaderna. 12 augusti 2013, klockan 11.27. Foto: Marja Påve/ SVT Sápmi
6 av 10
Bärgare på plats för att ta bort de första barrikaderna. 12 augusti 2013, kl. 11.09. Foto: Marja Påve/ SVT Sápmi
7 av 10
Lugnet före stormen. Fyra aktivister fastbundna i barrikaden. 12 augusti 2013, klockan 10.30. Foto Marja Påve/ SVT Sápmi
8 av 10
Barrikader vid Kallak.12 augusti 2013 klockan 10.27. Foto: Marja Påve/ SVT Sápmi
9 av 10
Avkoloniserad zon. En del av demonstranternas barrikad i Kallak.12 augusti 2013, klockan 10.27. Foto: Marja Påve/ SVT Sápmi
10 av 10
Ett 40-tal aktivister och ortsbefolkning har barrikaderat området. Just nu i väntan på poliserna som är på väg. 12 augusti 2013, klockan 10.25. Foto Marja Påve/ SVT Sápmi
Gállok / Kallak

Alla aktivister frisläppta

Strax efter klockan tio idag måndag anlände polisen till demonstranternas blockad i Kallak, där ett 40-tal gruvmotståndare byggt upp barrikader för att förhindra provsprängningar i området. Efter utdragna försök från polisen lyckades man gripa sex aktivister som togs in till förhör. En demonstrant uppges ha fallit ner från ett av vägblockadens torn. Vid 15-tiden uppges alla gripna demonstranter vara frigivna.

Klockan 8:40 idag måndag lämnade en polisstyrka polisstationen i Jokkmokk. Den väntas ankomma till Kallak strax efter klockan nio. Tor Lundberg Tuorda väntar sig scener liknande de som utspelade sig vid polisen ingripande för två veckor sedan.

– Vi är förberedda, mycket bättre än tidigare. Så det blir ännu svettigare för polisen nu, skulle jag tro. Vi är ett fyrtiotal personer här nu och det växer, det kommer bilar hela tiden.

Han berättar att det igår dök upp en handmålad skylt i närheten av demonstranternas läger, en skylt som varnade för att sprängningar kommer att påbörjas i området. Han misstänker att polisen kommer att sättas in mot lägret och deras vägblockader för att möjliggöra gruvföretagets provsprängningar.

– Det är helt sjukt att svenska staten sponsrar en sån här enorm polisinsats bara för att en utländsk lycksökare ska få ännu större möjligheter att tjäna pengar, säger Tor Lundberg Tuorda från Urbergsgruppen Jokkmokk.

Polisen i Norrbotten bekräftar att man går in i Kallak idag men kan inte lämna fler uppgifter i dagsläget. Enligt obekräftade uppgifter har poliser med stora väskor tidigare anlänt till polisstationen i Jokkmokk.

Vid polisens bortförande av demonstranterna i Kallak för två veckor sedan hade man abonnerat en buss för att föra omhändertagna till polisstationen i Gällivare, polisen ska även idag måndag ha abonnerat en buss.

Malin Norrby, en av demonstranterna, berättar att polisen kl 9:40 ännu inte har anlänt.

– Vi förbereder oss så gott det går. Blir det illa så kommer polisen att ta bort allting, inte bara barrikader utan även lägret med våra saker och maten.

Klockan 10:10 anlände polisen till demonstranternas blockader. Civil polis är de första som anländer, uniformerad polis följer. Enligt uppgift rör det sig om fem polisbilar. Även en grävmaskin, en traktor och en buss ska röra sig i området. Även medlemmar ur berörda samebyar finns på plats. Polisens insatschef Roine Norström har inte möjlighet att svar på några frågor när Sameradion når honom via telefon.

Nils Josef Labba från SVT Sápmi är på plats vid vägblockaden och han berättar om ett lugn före stormen.

– Polisen och demonstranterna är uppdelade i varsitt läger. Många från ortsbefolkningen är här och vissa av demonstranterna har knutit fast sig för att hindra företaget att få tillträde till området.

Enligt uppgift började polisen klockan 11:15 forsla bort de bilar som utgör en del av aktivisternas vägblockad.

Demonstranternas blockad består bland annat av höga träställningar, i vilka fyra aktivister har låst fast sig. Under träställningarna sitter två demonstranter fast i ett rör som går ner under marken. Polisen håller sedan 11:40-tiden på att försöka lösgöra de två personer som sitter fast i marken. Till sin hjälp använder man spadar och järnspett.

– Men det kommer nog ta tid för polisen att få loss demonstranterna, säger Marja Påve från SVT Sápmi.

Omkring klockan 13:30 var de två fastgjutna demonstranterna uppgrävda. Polisen grep aktivister och förde bort dem till förhör. Totalt har sex demonstranter hittills gripits vid dagens polisinsats i Kallak.

Klockan 13:40 uppges polis ha sågat i de ställningar som flera aktivister hade bundit fast sig i. En person ska ha fallit ner från barrikaderna. Ambulans har tillkallats omkring klockan kl 14:00.

De sex gripna demonstranterna ska ha förts bort från Kallak med buss klockan 15:00.

Alla gripna demonstranter är nu frigivna, meddelas klockan 15:45.

Polisens insatschef Roine Norström säger till Aftonbladet att polisen kommer vara på plats i Kallak under hela veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista