Skottland

43 renkalvar födda i Skottland

2:10 min

Det är inte bara i Sverige som det har gått bra med kalvar. I Skottland finns The Cairngorm Reindeer Heard som är Storbritanniens enda renhjord och som även har blivit medlemmar i renskötarnas världsorganisation i år. Jack Ward är en av de som jobbar med renarna och han säger att i år har det fått 43 kalvar och att det är lite mera än förra året.

– I år har vi just nu 43 kalvar som vi vet om, men på grund av att de är ute på fjället ganska högt uppe, så är vi inte helt säkra för än i slutet av sommaren, när vi går ut och tittar på dem. När vi är ute hittar vi en eller två som vi inte vet om, men vi går bara och kollar könet och om de mår bra, säger Jack Ward.

Det var Mikael Utsi som tog renar till Skottland 1952 från början och sen dess har det varit renar där. Renarna går fria på fjället men är mycket tama och turisterna kan besöka dem varje dag. 

Under sommaren har de mycket att göra - då tar de med sig turistgrupper på ca 60 personer åker upp på fjället och tittar renarna. Under hösten och våren är det lugnt då är det inte så mycket folk, men under juletid kommer det mera.

– Just nu har vi mycket att göra, det är sommar och vi har mycket turister. Ibland när vi har besökare så är det 50 eller 60 personer samtidigt som besöker hjorden och det sker tre gånger per dag, det blir ganska mycket att göra. Under september och oktober är det lite lugnare, vilket är bra för då börjar brunsten. Det är skönt att ha det lite lungnare då och kring juletid blir det mycket jobb igen, naturligtvis, människor kommer upp och ser renarna och snön. Sen blir det lugnt igen under våren, säger Jack Ward.

Renarna är för det mesta på fjället och de är endast tamrenar, de slaktas inte, alla har namn och id-nummer och personer kan adoptera en ren. Under julen brukar några renar turnera runt om i Britannien.

– Ungefär tre gånger per dag kommer folk och tittar på renarna, men alla är tama så att man kan kalla på dem. De kommer springande. Vi lägger ut lite mat och människor får mata dem och vara i närheten av dem. De är även tränade så att vi kan gå med dem i grimma och när det blir juletid så kan vi sätta på dem sele för att dra släde med jultomten och de gör de lite över hela, säger Jack Ward.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista