Gállok/ Kallak

Polisen gräver upp demonstranter

Polisen gräver upp demonstranter
1:43 min

Protesterna mot de planerade provsprängningarna efter järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk fortsätter. Två av demonstranterna i Kallak hade under dagen gjutit fast sig i marken. Polisen ingrep mot vägblockaden – beväpnade med spadar.

Demonstranter har länge barrikaderat vägen fram till undersökningsområdet, men protesterna drogs till sin spets för två veckor sedan, då polis gick in i området och avlägsnade demonstranterna.

Men redan samma dag var aktivisterna på plats igen och därför går polisen även idag in i Kallak för att avlägsna demonstranterna, den här gången beväpnade med spadar. Syftet är att avlägsna de vägblockader som aktivister har byggt upp för att förhindra provsprängningar efter järnmalm i området.

Problemet är att aktivisterna sitter själva fast i barrikaderna. Flera demonstranter har låst fast sig i höga torn, och två personer har gjutit fast sig i ett rör som går under marken. Efter långt och mödosamt arbete lyckades poliserna gräva lös demonstranterna, som sedan greps.

Igår dök en skylt upp utanför demonstranternas läger som varnade för att provsprängningar kommer att upptas under veckan, och polisen i Norrbotten meddelar att de tänker bistå företaget genom att avlägsna vägblockaderna, något som upprör Tor Lundberg Tuorda från Urbergsgruppen i Jokkmokk.

– Det är helt sjukt att svenska staten sponsrar en sån här enorm polisinsats bara för att en utländsk lycksökare ska få ännu större möjligheter att tjäna pengar, säger Tor Lundberg Tuorda.

Frågan om gruvprospektering i Kallak har fått ett stort symbolvärde. Protesterna har pågått under en lång tid, men nu börjar missnöjet riktas från det brittiska prospekteringsföretag som verkar i Kallak för att istället riktas mot den svenska staten och polisen.

Som exempel kan nämnas att Sametingets presidium i ett uttalande menar att om svensk lag tillämpas så som i Kallak så innebär det ett hot mot den samiska kulturen och hela det samiska folkets existens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".