Sametinget

Upptaktsmöte inför plenum

I helgen höll Sametinget ett upptaktsmöte inför plenums öppnande. Iniativet kom från styrelsen som vill undvika en repris från 2009.

- Vi hade ett minne från Sametingets uppstart 2009 och det var ju ingen lyckad historia, där det egentligen var ganska tumultartat, säger Håkan Jonsson, partiledare för Jakt och Fiskesamerna.

Hur känns det efter det här mötet då?

- Det känns jättebra, jag tror att alla är tämligen nöjda. Vi har kunnat prata, både stött och nött problem och vi har haft en väldigt bra dialog med varandra. Det har varit trevliga samtal. Alla har verkligen öppenhjärtat talat om vad de har för avsikter, så det känns jättebra.

För första gången anordnades ett möte mellan sametingspartiernas ledare inför plenums öppnande.

Alla förutom Albmuts och Landspartiet Svenska Samers partiledare var under helgen på plats i Enafors utanför Åre. Syftet var att öppna nya dörrar och diskutera de olika partiernas ståndpunkter.

- Målet har inte varit att vi skulle komma fram till något beslut, det har ju mer varit att öppenhjärtat med högt i tak säga helt enkelt vad man har för avsikter inför öppnandet, vad man har för ståndpunkter till exempel, vem man vill ska vara styrelseordförande, hur styrelsen ska se ut.

Efter 20 år i Sametinget och med nio mandat i ryggen tycker Håkan Jonsson att tiden är mogen för Jakt- och Fiskesamerna att ta över styrelseordförandeposten.

- Får vi den chansen så kommer vi naturligtvis att tillsätta den posten. Får jag det erbjudandet kommer jag att ta det, säger Håkan Jonsson.

Sophia Renfjell

Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista