Gállok / Kallak

Borrningsarbetet påbörjat i Kallak - polis och demonstranter ger delad bild

Borrningarna inför provsprängningar i Kallak är i full gång. Efter att polisen igår avlägsnade demonstranternas vägblockader för andra gången har arbetet nu inletts. Men meningarna går isär om vad som egentligen händer i Kallak.

Att arbetet har påbörjats i Kallak idag är både gruvmotståndare och polis eniga om, men vad gäller det övriga händelseförloppet ger man rakt motsatta bilder.

Norrbottenspolisens vakthavande befäl Erik Johansson uppger att situationen är lugn och att varken polis eller demonstranter är på plats i Kallak idag.

Enligt Tor Lundberg Tuorda från Urbergsgruppen Jokkmokk är ”hela styrkan” av aktivister kvar och även en polisstyrka, som enligt Lundberg Tuorda vaktar provschakten.

Sameradions Ida Stigzelius är på plats i Kallak, och hon menar att ingen av bilderna stämmer.

– Aktivisterna är kvar här i Kallak, men ingen polis finns på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".