Gállok/ Kallak

Sprängningarna i Kallak uppskjutna

Jokkmokk Iron Mines skjuter upp sprängningarna, efter påtalan från Jåhkågasska sameby.

Tanken var att Jokkmokk Iron mines, dotterbolag till brittiska Beowulf Mining, skulle börja med sprängningsarbetet i Kallak utanför Jokkmokk den här veckan, men det är nu uppskjutet. Jokkmokk Iron Mines VD Fred Boman säger till Ođđasat att de skjuter upp sprängningarna efter att Jåhkågasska sameby hört av sig.

- Det påverkar ingenting. Istället för att borra lite och sedan spränga, i omgångar, kommer vi nu först borra allt som ska borras, sedan spränga och lasta.

Demonstrationerna och vägblockaderna vid Kallak fortsätter. Enligt Fred Boman kommer arbetet bli förskjutet, men han säger sig inte se några problem med det och de aktivister som är på plats för att förhindra arbetet.

- Inga problem, det är ett litet arbete, det tar 7-8 dagar. Polisen och securitas kommer att hålla dem borta.

Enligt Mattias Pirak, vice ordförande i samebyn, hörde de av sig till bolaget eftersom de enligt arbetsplanen måste meddela minst tio dagar innan de börjar spränga. De ska nu kolla hur mycket renar som finns i området.

Tidigast den 21 augusti kommer bolaget börja spränga i området fyra mil nordväst om Jokkmokk. Bolaget har tillstånd att provbryta i området. Under hösten ska Bergsstaten ta beslut om företaget får bearbetningskoncession i området. För att det ska bli en gruva krävs sedan ett tillstånd från Mark- och miljödomstolen.

Borrningsarbetet påbörjat i Kallak - polis och demonstranter ger delad bild

Borrningarna inför provsprängningar i Kallak är i full gång. Efter att polisen igår avlägsnade demonstranternas vägblockader för andra gången har arbetet nu inletts. Men meningarna går isär om vad som egentligen händer i Kallak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista