Svårt att rekrytera samisktalande lärare

Centerpartiets talesperson i skolfrågor och Ulrika Calrsson besökte under måndagen Änge förskolas samiska avdelning i Krokom.

Karin Wallén ordförande i barn och utbildningsnämnden i Krokoms kommun hade bjudit in henne då kommunen är unik som har två samiska förskolor.

På själva avdelningen diskuterade man bland annat bristen på förskolelärare och resurser.

- Här och nu skulle jag vilja ha mer personal då jag är ensam pedagog säger Margareta Jonsson.

Margareta Jonsson har varit ensam pedagog sen avdelningen öppnade och bristen på samisktalande förskolelärare innebär enligt henne en stor press.

Bristen på samisktalande pedagoger är en anledning till att de inte startas fler samiska förskoleavdelningar och anledningen till att det inte blev någon satsning på en samisk förskoleavdelning i Östersund.

På den samiska avdelningen i Änge går det sju barn och några till väntas. Margareta Jonsson tror att fler skulle välja att bli lärare i samiska om det var lättare att utbilda sig.

Skriver ltz.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista