Gustaf Jillker och Anneli Jonsson Foto: Liselotte Wajstedt
Geasserádio

Matsuveränintet, vad är det?

12 min

Geasserádio var på Samegården i Kiruna där man har en konferens i två dagar; Utvecklingsmöte om samisk mat.

Vi talade med Gustaf Jillker, projektledare för Njalle - rihpestibie, Mat i Syd. Och Anneli Jonsson Styrelseledamot i Slow Food Sápmi.

Vi reder ut vad begreppet matsuveränitet betyder. Matsuveränitet är ett politiskt begrepp som i kort betyder rätten till vår mat kopplat till våra marker.

Anneli Jonsson talar om hur vi kan få politiker att agera. Vi behöver få självbestämmande över våra marker och vatten. Mycket måste förändras i gruvpolitiken, vindkraften och rovdjurspolitiken. Just nu rådet det moment 22.

Jordbruksdepartimentet lämnar över en massa pengar i projektpengar, men man tar tillbaka det i form av att vi mister våra marker vad gällande gruvorna. Och det är ju inte så vi samer och renägare vill leva. Vi vill ju leva av renen och vad det ger.


Liselotte Wajstedt

0980-75028

Geasserádio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista