Mats Karström, svampexpert. Foto: Anne-Maret Blind/ Sveriges Radio Sameradion
Sápmi

"Renskötarna borde bli svampexperter"

"Finns de här svamparna så blir de tvungna att spara skogen"
2:13 min

Det säger biologen Mats Karström som nyligen kommit ut med boken "Svampar i Sverige". Enligt honom är rödlistade svampar det starkaste verktyget i kampen mot skogsavverkning.

Han menar att om renskötarna skulle lära sig att känna igen utrotningshotade svampar i naturen så skulle de kunna rädda sina renskogar från avverkning. 

Biologen och läraren Mats Karström har jobbat med att skydda skogar i 25 år och han har bidragit till att ca 150 skogar räddats från avverkning, bland annat det fyra kvadratmil stora Jelka/Rimakåbbå i Jokkmokksområdet.

Karström är ledare för den ideella naturvårdsguppen "steget före" och har genom den utvecklat en metodik, ett sätt att känna igen de skogar som har höga naturvärden.

Samebyarna i Sverige förlorar mycket renbetesmark till bl a gruvnäring och skogsbruk, vilket är förödande då renskötseln är beroende av att ha kvar sina marker.

Gruvnäringen är svår att stoppa då dess ställning är oerhört stark i Sverige. Men om man kan stoppa skogsavverkningar t ex kalhyggen så betyder det mycket för renskötselns framtid.

Mats Karström tror att hans nyutgivna bok Svampar i Sverige kan hjälpa renskötarna eftersom de flesta skogsbolag i dag är miljöcertifierade. De skogar där det finns rödlistade svampar får inte avverkas.

- Renskötarna är de som kan landskapet och vet var dessa skogar finns och framför allt de som är mest beroende av att ha kvar dessa skogar. För det här är ju den typen av tallskog som man avverkar väldigt mycket idag. Det är viktiga skogar för renskötarna, säger Karström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".