1 av 2
Arkeologerna Mikael Jakobsson från Skogsmuseet och Britta Lindgren-Hyvönen från Västerbottens museum studerar gamla bilder från Koppsele. Foto: Johnny Skoglund/ Sveriges Radio Sameradion
2 av 2
Inga-Britt Hultmar, Erik Sandén og Britta Lindgren-Hyvönen vid ett utgrävt schakt där kåtan har stått. Foto: Johnny Skoglund/ Sveriges Radio Sameradion
MÁLÁGE/ MALÅ

Skogssamiskt viste återställs

2:27 min

Nu ska samer i Malå få veta hur gamla skogssamiska visten såg ut. Malå Sameförening ska återställa ett gammalt skogssamisk viste i Koppsele.

När sameradions medarbetare kommer till Koppsele, är arkeologer från Västerbottens museum, Skogsmuseet i Lycksele och Umeå Universitet i full gång med utgrävningar på Koppsele, med diskussioner om var kåtan kan ha legat. 

Britta Lindgren-Hyvönen arbetar som arkeolog vid Västerbotten museum. Hon berättar att de utifrån gamla fotografier försöker finna exakt placering på kåtan.

Koppsele ligger cirka 3 kilometer från Malå mot Sorsele. Malå sameförening har en arkeologisk projekt tillsammans med Umeå Universitet, Skogsmuseet i Lycksele och Västerbotten museum.

Koppsele är ett gammalt skogssamisk viste. Mikael Jakobsson från skogsmuseet berättar att lappologer har fotograferat byggnaden på Koppsele i början på 1900-talet, och då var det 3 kåtor och 11 härbren där. Koppsele var ett samisk skatteland i Gransele i dagens Malå Kommun. Där bodde det tre familjer berättar den samiske arkeologen Mikael Jakobsson.

När samerna förlorade sina skatteland i slutet på 1800-talet och området fick nya ägare var skattelandsinnehavare tvungna att flytta sina byggnader från boplatsen.

Jörgen Stenberg är ordförande för Malå Sameförening och han berättar att Koppsele är det enda skogssamiska vistet som är någorlunda bevarat. Han berättar att de nu ska bygga upp vistet igen som den var i början av 1900-talet.

Arkeologerna startade utgrävningarna i samband med Malå Samevecka, och redan på första dagen hade de funnit en massa kvarlämningar. Britta Lindgren-Hyvönen är en av de som leder utgrävningarna på Koppsele. Utgrävningen är en del av projektet ”Sydsamer, historia och landskap”. Projekter har pågått i tre år och avslutas i juli 2014. 

När sameradion var i Koppsele på måndag, hade de börjat med utgrävningen och funnit en kåtaplats i ett schakt på 1. 5 kvadratmeter. Lindgren Hyvönen berättar att ambitionen är att finna exakt position på den gamla kåtaplatsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista