Vålådalen under Fjällmaran 2010. Foto: Johan Marklund.
Jämtland

Planer på ny nationalpark i Jämtland

En ny nationalpark kan bli verklighet i jämtländska Sylarna-Helags-Vålådalenområdet. En förstudie som utreder den eventuella nationalparken är ute på remiss till nästa månad.

Sedan förra året arbetar Länsstyrelsen i Jämtland på uppdrag av Naturvårdsverket med en förstudie som utreder en nationalpark i Sylarna-Helags-Vålådalen.

Förstudien är nu ute på remiss till den sista september och under de närmsta veckorna kommer länsstyrelsen att besöka orter i Bergs och Åre kommuner för samtal tillsammans med boende i området. Detta för att för att kunna få in information som man kan ha missat från Länsstyrelsens sida.

En nationalpark skulle omfatta 230 000 hektar, varav drygt hälften skulle ligga i det befintliga naturreservatet Vålådalen. I arbetet med förstudien har också turistföretag, friluftslivet och berörda samebyar deltagit, uppger Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista