1 av 2
Annie Lööf. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 2
Leif Wäppling. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Gállok / Kallak

Ministern om Kallak: "Viktigt att respektera beslut"

1:58 min

När näringminister Annie Lööf på onsdagen höll sitt första sommartal nämnde hon inte gruvindustrin med ett enda ord. Trots det lyckades Sameradion få en kommentar av henne om situationen i Kallak.

På onsdagen höll Centerpartiets ordförande, näringsminister Annie Lööf, sitt första sommartal. Det var ett tal där det talades mycket om miljön och landsbygden, men där gruvfrågorna inte togs upp alls.

Sametingets presidium har kallat minerallagens tillämpning i Kallak för "ett hot mot överlevnaden av vår samiska kultur och därmed ytterst mot vår existens som ett folk."

– För det första vill jag markera att en grundbult i den svenska demokratin är demonstrations- och yttradnefrihet. Det är viktigt att kunna föra dialog, men de demonstrationerna måste givetvis vara lagliga, sa Lööf till Sameradion efter talet. Det är också viktigt att respektera beslut som har fattats, i det här fallet provborrningar som länsstyrelsen har fattat beslut om och inte regeringen.

När frågan om gruvprospekteringar kommer på tal hänvisar näringminister Annie Lööf istället till länsstyrelsen. Och i sitt sommartal på onsdagen nämnde ministern inte gruvorna med ett enda ord. Leif Wäppling hade kommit för att höra Annie Lööf kommentera just gruvpolitiken, och han är inte imponerad.

– Det är ju lagstiftaren som bestämmer om hur det här ska se ut. Hon kommer ju som ytterst ansvarig, säger Wäppling.

Sametingets ungdomsråd har bjudit näringsministern för att diskutera situationen i Kallak, men den inbjudan förblev obesvarad.

– Det kan jag inte svara på idag, men det som är viktigt är att länsstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram hur vi stärker dialogen med beslutande instans - i det här fallet länsstyrelsen - och de intressenter som finns.

Leif Wäppling har klart för sig vad han skulle säga om han fick chans att tala med Lööf.

– Tänk om. Tänk om med det här och gör en resa upp och titta hur det ser ut uppe i Malmfälten, i Malmberget och alla de här ställena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista