Anne Wuolab och Mikael Jakobsson. Foto: Marianne Folkedotter
Västerbotten

Kungaparet tar del av samisk historia på sitt besök i Västerbotten

2:16 min

Idag besöker Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia Västerbotten. Under besöket i länet kommer Anne Wuolab att vara en av dem som får kungaparets uppmärksamhet.

Anne Wuolab kommer under Kungaparets resa genom Västerbotten vara en av de som får äran att framföra en berättelse för Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia.

- Ja, det känns ju bra på det viset att de vill höra en berättelse som har samisk anknytning, på det personliga planet känns det ju väldigt spännande.

Hur förbereder man sig för inför något sådant här?

- Det första är ju att pröva minnas historien och alla detaljerna men man måste ju också vara lite fin så jag har sett över mina kläder, speciellt kolten om den måste repareras eller ta bort fläckar och få fram sjal och så, jag tycker man måste vara lite ordentligt klädd. Sen så måste man kanske borsta tänderna och så men annars vet jag inte, man måste bara vara sig själv, säger Anne Wuolab.

Med anledning av 40 år på tronen besöker Carl XVI Gustaf alla 21 län i Sverige. Kungaparet anländer till Lycksele där de bland annat besöker skogsmuseets utställning "Samiska skatter" guidade av Mikael Jakobsson.

Under bussresan vidare mot Vindeln kommer Anne Wuolab att berätta en historia om två kvinnor från Stockholm som 1850 kom från Stockholm  till Lycksele. Matrialet har grävts fram från Missionssällskapets arkiv i samband med Skogsmuseets projektet "gammplatsen berättar". 

De här två kvinnorna lärde sig samiska när de kom till Lycksele, kan du berätta lite mer?

- Det visar sig att det är två väldigt rika kvinnor som bygger upp den här skolan för egna pengar och driver en skola för samiska flickor. Det som också är väldigt bra med historien, visar protokoll från missionssällskapet, att när kyrka var där och gjorde sina inspektioner var de väldigt imponerade över resultatet, det är en stycke samisk skolhistoria som både är positiv och upplyftande, berättar Anne Wuolab.

Kungaparets resa i Västerbotten slutar i Umeå där de bland kommer att få höra Katarina Barruk jojka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista