Dmitrij Berezjkov söker nu asyl i Norge. Foto: Stefan Karlsson / SVT Sápmi
RUOŠŠA/ RYSSLAND

Urfolksaktivist söker asyl i Norge

Den före detta viceordföranden i ryska urfolksorganisationen RAIPON, Dmitrij Berezjkov, söker asyl i Norge. Urfolksaktivisten lever sedan en tid i Tromsö men har begärts utlämnad till Ryssland. Hans visum löper ut idag torsdag och därför ansöker han nu om asyl för att undgå upp till tolv års fängelse.

Situationen för Rysslands urfolk har de senaste åren blivit allt kärvare, bland annat kunde Sameradion kunde för ett år sedan rapportera om en ny lag som riskerade att försvåra situationen för urfolksorganisationer i Ryssland. Den lagen, som nu har trätt i kraft, tvingade bland annat RAIPON och Samerådets ryska delegation att kalla sig själva för "utländska agenter". Dessa grupper skulle också utsättas för ökade kontroller.

– Syftet är förmodligen att göra livet svårare för organisationer som på något sätt ifrågasätter det rådande systemet i Ryssland och jobbar för demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet, sade Joanna Kurosz från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till Sameradion när lagen antogs.

– Efter att Putin kom till makten igen har vi sett ökande press på självständiga kritiska miljöer i Ryssland, inte minst vad gäller mänskliga rättigheter, säger Berezjkov till NRK Sápmi.

I juni arresterades Berezjkov av norsk polis med hänvisning till det ryska utlämningskravet men släpptes snart igen. Norska Samers Riksförbunds ordförande Aili Keskitalo säger till NRK att de arktiska urfolkens samarbete kraftigt har försvagats efter Putinregimens nya lagar.

– Dmitrijs fall är bara ett exempel på hur de som jobbar för urfolks rättigheter och mänskliga rättigheter försöks skrämmas till tystnad.

Berezjkov, som riskerar tolv års fängelse om han sätter sin fot i Ryssland, berättar att han inte är beredd att sitta fängslad med tanke på sin familj.

– Jag är inte säker på att jag är redo att åka i fängelse bara på grund av mina politiska åsikter. Kanske om jag var ensam, men med familj är situationen mycket svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista