Mariann Lörstrand. Foto: Nils Josef Labba/ SVT Sápmi
Gállok/ Kallak

Hon gör som många andra - visar sitt stöd i Kallak

" Jag vill visa min stöttning"
1:21 min

Marianne Lörstrand från Arvidsjaur har åkt 40 mil över dagen för att visa sitt stöd i Kallak. Många verkar vara på väg till Kallak för att visa sitt stöd. Marianne Lörstrand är en av dem som gjort slag i saken och rest dit. Hon tycker att alla som har möjlighet borde åka dit. 

- Jag vill visa min stöttning för det som händer där. Jag tycker ju inte heller att det är okej att etablera nya gruvindustrier i renbetesland som är åretruntmarker, säger Mariann Lörstrand. 

Vad tycker du om själva aktionen?

- Jag tycker att den är okej, den är fredlig. Jag tycker den här Fred Boman uttalar sig väldigt fult och kränkande om de som är där för att demonstrera. Jag tycker att han drog alla över en kam, jag blev faktiskt förbannad, säger Mariann Lörstrand

Vad vill du göra i Kallak i dag?
- Jag tänkte att jag skulle träffa de som är där, fika med dem som är där, äta torrkött och kladdkaka.

Tycker du att fler borde åka dit?
- Jag kan tycka att man kan fara dit på en dagsutflykt och bara visa sin stöttning, man har ju kanske ledig tid. Jag tycker man kan engagera sig. det finns ju många jokkmokksbor som är där varje dag som jag förstår och visar sin stöttning. Gör de det så skulle väl fler kunna göra det. Jag förstår om man har jobb men har man tid tycker jag att man kan fara dit, säger Mariann Lörstrand. 

Ida-Marie Svonni
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".