Arkivbild sameskolan Jokkmokk Foto: Hanna Nutti/ Sveriges Radio Sameradion
Sápmi

Förväntansfull rektor väntar in skolstarten

"Har alltid önskat att vi ska spränga hundragränsen"
0:26 min

Nu startar sameskolorna på flera håll i svenska Sápmi. Sammanlagt är 198 barn inskrivna från förskoleklass till årskurs sex  på de fem sameskolorna.

Tillsammans med förskolan har sameskolan i Jokkmokk fler än 100 barn inskrivna. Mariana Blind har under sin tid som rektor sett fram emot den här dagen.

- Ja, det känns jätteroligt. Jag har alltid önskat att vi ska bli den första sameskolan som spränger den här gränsen. Jag brukar skoja med barnen att när vi blir 100 barn då måste vi fira på något vis så nu får jag väl hålla mina ord i höst.

Hur ska ni fira?
-Jag måste ju ha hjälp av dem och höra vad de tycker är kul men någonting speciellt vill jag göra för dem, säger rektor Mariana Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".