1 av 3
Kronprinsessan Victoria närvarade vid Sametingets öppnande 2009 i Kiruna. I år kommer Kungen till öppnandet i Jokkmokk. Foto: Krister Larsson SCANPIX
2 av 3
Stefan Mikaelsson, Sametingets talman. Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
3 av 3
Ewa Björling. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Sametinget

Klent intresse bland ministrarna för Sametinget

Om mindre än två veckor inviger Sametinget en ny mandatperiod i Jokkmokk. Sametinget firar också 20-årsjubileum. Gästlistan är diger, bland annat så är alla Sveriges ministrar inbjudna. Men bara två ministrar har tackat ja till att närvara. 

Sametinget har bjudit in ca 130 namngivna personer plus Sveriges samebyar och sameföreningar och fd sametingsledamöter sedan starten 1993. Det blir startskottet för den nya mandatperioden och samtidigt firande av 20 års jubileet.

Inbjudna är alla 24 ministrar i Sverige. Bara två ministrar, handelsminister- och nordisk samarbetsminister Ewa Björling och landsbygdsminister med ansvar för rennäring och samefrågor, Eskil Erlandsson ska närvara.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson ser inte detta som något ovanligt.

- Det är vanligt, skulle jag säga. Vi bjöd ju in näringsministern och miljöministern även till plenumet i Vilhelmina i vintras, men de kom inte. Men det är ju bra att andra ministrar tackar ja, säger Mikaelsson.

Näringsminister Annie Lööfs pressekreterare Anna-Karin Nyman meddelar att Lööf tackat nej, då hon sen tidigare är uppbokad det datumet.

Stefan Mikaelsson är inte förvånad över det.

- Inget förvånande, samiska kulturen verkar inte vara så intressant, fast man säger sig stå för mångfald.

Integrationsminister med ansvar för minoritetspolitik Erik Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby säger att det inte går enligt hans schema.

- Han har tidigare varit med och ibland är det så att man måste göra avvägningar, berättar hon.

Handels- och nordisk samarbetsminister Ewa Björling som tackat ja ser framemot att närvara vid Sametingets öppnande. 

– Jag vill visa mitt stöd för samerna, en av våra viktiga minoriteter i Sverige, och hoppas samtidigt få lära mig mer om den verksamhet som bedrivs och hur tankarna hos de folkvalda går kring hur vi kan skapa bättre förutsättningar för goda levnadsförhållanden och en positiv samhällsutveckling i norra Sverige.

Vad har du för förväntningar?

– Bortsett från underbart svalt väder, jag har trots allt norrländska rötter och älskar Norrbotten i själ och hjärta, och trevliga möten så hoppas jag få diskutera möjliga samarbetsområden inom mina egna ansvarsområden. Jag kan till exempel tänka mig att det finns en hel del kloka tankar kring arbetet mot gränshinder och satsningar på besöksnäringen hos dem jag ska träffa som jag kan ha stor nytta av att få ta del av, säger Björling.

Alla ministrar blev inbjudna även till Sametingets öppnande 2009, som då hölls i Kiruna. Då närvarade Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och Eskil Erlandsson vid öppnandet.

12 augusti var senaste anmälningsdag och till dags dato har ett 60-tal personer anmält sig, förutom Kungen, handelsministern och landsbygdsministern, har bland annat Lars-Emil Johansen, Inatsisartuts president i grönländska parlamentet, Australien och Kanadas ambassadörer.

Norska och finska Sametinget har inte tackat ja än, men från Sametingets kansli säger man att man ändå räknat med att de kommer.

Bland de inbjudna finns även Bolivias president Evo Morales, ordföranden för FN:s permanenta forum för urfolk,Paul Kanyinke Sena och även Kanadas hälsominister tillika ordförande för Arktiska rådet, Leona Aqlukkaq.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista