Deltagare vid SSR:s ordinarie landsmöte i Idre 2013. Foto: Sophia Rehnfjell / SR Sameradion
SSR

Ödesfrågor på SSR:s extra landsmöte

1:14 min

Nästa vecka samlas representanter från Svenska Samernas Riksförbund till ett extrainsatt landsmöte i Stockholm. Man kommer bara att lyfta två frågor, men det är två frågor som är oerhört viktiga både för renskötselns och SSR:s framtid.

På det extrainsatta landsmötet kommer man att fatta beslut i två frågor, dels förslaget till ny svensk-norsk renbeteskonvention och dels frågan om serviceavgifter för medlemsorganisationerna i SSR.

– Det viktigaste är renbeteskonventionen. Det är något som vi kommer att leva med i 30 år framåt så vi hoppas att vi kommer fram till en lösning som alla kan leva med, säger Aslat Simma, suppleant i SSR:s styrelse.

Medan den första punkten - beteskonventionen - är en ödesfråga för den gränsöverskridande renskötseln så är frågan om medlemsavgifterna en ödesfråga för SSR som förbund.

– Förslaget är att höja serviceavgiften, för SSR:s ekonomi är inget vidare just nu. Det här skulle vara ett sätta att balansera upp ekonomin, säger Simma.

På tisdagens extra landsmöte har man avsatt en och en halv timme för att fatta beslut om beteskonventionen och medlemsavgifterna. Aslat Simma hoppas att tiden kommer att räcka till.

– Ur min synvinkel kan man aldrig diskutera renbeteskonventionen för lite, för den berör både mig och mina barn som ska leva med den här överenskommelsen en lång tid framåt. Mer tid behöver man alltid, men någon gång måste man fatta beslut också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista