Katarina Pirak Sikku i sin ateljé tidigare i år. Foto: Sara Björne/ Sveriges Radio Sameradion
Geasserádio

Demostrationen i Kallak lyfts upp i ett konstprojekt

7:36 min

Katarina Pirak Sikku, konstnär från Jokkmokk, utbildad på Umeå Konsthögskola, gjorde ett konstprojekt mitt under rykande demonstrationer i Kallak. Hon rullade ut vit markduk över en väg där demonstranter och polis hade för avsikt att röra sig. Hon ville ha deras Spår. Framför duken la hon ut aska för att spåren skulle bli förstärkta. Men någonting hände som hon inte hade räknat med.

Katarina kommer att jobba vidare med sitt konstprojekt i Kallak. Det är en naturlig fortsättning och en del i hennes övriga konstnärliga arbete. Men just det här verket är ett enstaka verk; ”den 12 augusti”.

Katarina har även engagerat sig i ”Morsor i skogen” . Medelålders kvinnor har valt att vara där och skydda de unga aktivisterna så de ska känna sig tryggare. Det har vart incidenter under demonstrationerna där fulla ungdomar från byn kommit upp och varit hotfulla mot aktivisterna. ”De här aktivisterna ger oerhört mycket av sig själva, och jag känner jag att jag ger av vad det jag kan ge just nu”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista