Sápmi

"Största problemet är lärarbristen"

1:45 min

Ifjol fick endast hälften av alla barn som ansökt modermålsundervisning. I år verkar det som att fler får undervisning men fortfarande får inte alla det. 

Dan Fjällman var med ifjol och berättar om vårterminen.

- Vi har sökt hemspråksundervisning för tre barn och vi har inte fått något besked, säger han.

Sameradion har kollat hur det ser ut med den samiska undervisningen i förvaltningskommunerna. I de kommunerna som vi har fått tag i så verkar alla få läsa nord- och sydsamiska. Ingegerd Vannar för språkcentrum tycker att det är ett positivt svar och tror att det har blivit en ökad medevetenhet hos föräldrar om samiskan som modersmål och språk. Dock tror Vannar att största problemet är just lärarbristen.

- Den största bristen tro jag är att få tag i lärare och personal eftersom många av kommunerna erbjuder de samiska språklärarna kanske bara 40-80 minuter till 2 timmars arbete i veckan. Det är inte många som tar på sig ett sånt här arbete när man är fast bara 2 timmar per vecka. Så det är väl arbetsförhållandena också för den som ska jobba, om man inte har lärarbehörighet och har ett annat jobb som man kan kombinera med.

Dan Fjällmans familj är den enda som vill ha sydsamisk undervisning i en en av förvaltningskommunerna och han beskriver att förra året var det väldigt dåligt med undervisningen.

- De har fått jäkligt dåligt, vi hade ju en flicka som gick ut nian och hon har bara fått sporadiskt undervisning. Hon fick i princip inga betyg i samiska när hon gick ut.

Sanne Ponga

Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista