Hämbränt. Foto Barbro Sellin/ SVT Mittnytt
RUOŦŦA/ SVERIGE

Hembränning minskar i hela landet

Hembränning av sprit minskar i hela landet. I Norrbotten har polisen lagt ner sin enhet mot den olagliga kokningen. 

För 20 år sedan polisanmäldes över 1 700 hembrännare i Sverige. Förra året hade anmälningarna minskat till 105 stycken.

-Hembränningen är i det närmaste obefintlig, säger kriminalkommissarie Inge Barsk till NSD.

Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen är inte förvånad att Luleåpolisen lagt ner sin enhet.

-Jag har inte hört talas om fenomenet på länge. Sista apparaten jag var med och beslagtog var i Solna 1983. Det har blivit alldeles för billigt med sprit från annat håll, säger Lindgren.

Men trots att hembränningen minskat markant i Norrbotten är den fortfarande störst där tillsammans med Gävleborgs län. Förra året anmäldes 16 brott i respektive län. Kronoberg, Jönköping och Halland hade inga anmälningar.

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) gör varje år en undersökning om skolungdomars alkohol- och drogvanor.
-Konsumtionen på nationell nivå är nästan obefintlig. Norrbotten är ett sådant ställe där man kan tänka sig att det är mer hembränt. Om de har uppfattningen att det är på utdöende får man verkligen tro det, säger CAN:s presskontakt Anna Raninen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista