Anna-Stina Svakko. Foto: Privat

Samiska konstnärer vill agera i Kallak

2:46 min

Fem samiska konstnärer och slöjdare vill göra en gemensam sak för Kallak. I lördags kläcktes idén och ikväll skrider den till verket. Men vad det ska bli vet de inte ännu, säger Anna-Stina Svakko som är en av konstnärerna bakom konstprojektet.

- Vi träffades några stycken i lördags kväll i Kallak, och det känns som att, engagerar man sig inte nu så får man inte hjälp själv när det är på ens egen bakgård. Man kan inte tänka att det här området är nån annanstans där inte jag bor.

Vad är det ni ska göra?

- Det kan man inte berätta i förväg som konstnär, men vi tänker göra en lite större instalation. Vi är ju fem, sex stycken så vi har ju möjlighet att arbeta stort så att det syns och märks. Men helt klart en stor samisk känsla över det hela.

Vill ni att folk ska hjälpa till?

- Folk får gärna hjälpa till, vi har ju grundtanken om att allting sitter ihop. Berör man en del av Sápmi, världen eller livet, så påverkas det runt om, så det är väl det som är våran grundtanke och folk får hemskt gärna hjälpa till för jag är inte så bra på att klättra i träd.

Det är så pass stort alltså?

- Ja det är så pass stort. Vi pratar inte 1 meter gånger 1 meter utan betydligt mycket större. För vi måste göra nånting där uppe, dels för de som orkar vara där hela tiden och också för världen, så att de ser att vi också bryr oss, vi som inte sover över. Att samiska konstnärer också engagerar sig, för vi är ju inte vana att stå på barrikaderna, det är nånting vi måste lära oss. Vi måste kämpa för vårat land. Nästa gång kan det vara på din bakgård, så vem som helst kan bli påverkad. Det är en sak för alla, det är därför vi känner att, nu ställer vi oss tillsammans och gör nåt, säger Anna-Stina Svakko.

Ida-Marie Svonni

Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista