1 av 11
Många från andra ställen besökte Malå. Britt-Marie Barruk med sönerna Lucas och Simon och Johan Sandberg McGuinne
2 av 11
Besökare i Malå på skogsamisk kulturfestival trots spöregn när tävlingarna inleddes Foto: Jenny I Skoglund
3 av 11
Mikael Pirak och Lii Andersson sålde silver och konst
4 av 11
Christer Renström kammade hem 5000 kronor och en levande ren
5 av 11
Maja Renström vann i klassen ungdomar 13-16 år
6 av 11
Göran Jonsson från Malå kämpade om 5000 kronor
7 av 11
Elina Israelsson underhöll på kvällen i Malå
8 av 11
Lars-Ante Kuhmunen rockade loss som sista artist under lördagskvällen
9 av 11
Jörgen Stenberg med band framförde de nya låtarna från nya skivan
10 av 11
Unga besökare på samehelgen i Malå. Maja Renström, Juhán Niila Stålka och Amanda Stenberg
11 av 11
Mánáj vuöllie övade under helgen Foto Jenny I Skoglund
MÁLÁGE/ MALÅ

Malå Sameförening firade 60 år med pompa och ståt

Jörgen Stenberg om samehelgen
1:02 min

Förra veckan firade Malå Sameförening 60-års jubileum med fullt program i året skogsamiska kulturfestival som innehöll både kultur, musik utgrävningar och mycket mer. Veckan avslutades med releasekonsert av Jörgen Stenberg och konserter med Elina Israelsson och Lars-Ante Kuhmunen.

Malå Sameförening firade förra veckan 60 år. I samband med detta anordnade man en skogssamisk kulturfestival. Under festivalen hölls utgrävningar i Koppsele, utställningar, föreläsningar och konserter och tävlingar under den traditionella samehelgen.

Föreläsningarna var bland annat av Krister Stoor om berättande och Erik Sandén från Västerbottens museum om kulturarvet i nordskandinaviska gammelskogar. Även partiet Skogssamerna anordnade föreläsningar under helgen med bland annat Eivin Torp. Föreläsningarna och kulturvandringen till koppsele var välbesökta och sameföreningens ordförande Jörgen Stenberg var nöjd med veckans arrangemang. Även Mánáj vuöllie som är Norrlandsoperans barnjojkkör har träffats i Malå för att öva under helgen.

- Det har gått otroligt bra, mycket folk på varje moment, 50 personer följde med på kulturvandring så det känns jättebra. Jag tror att vi har dragit mycket folk med de mångsida arrangemanget, säger Jörgen Stenberg

Under lördagen arrangerade man traditionella lassokastningstävlingar för alla åldrar. 5000 kronor och en levande ren till den som vann herr och damklassen. Båda klasserna vanns av Malås egna tävlande, Christer Renström i herrklassen och 17-åriga Ann-Therese Rannerud i damklassen.

- Jag blev väldigt förvånad , trodde inte att det var sant, sa damklassens vinnare Ann-Therese Rannerud som för första gången tävlade i damklassen.

60-år jubileet kommer även att markeras med en festmiddag senare under året för föreningens alla medlemmar och nästa års arrangemang ska inte bli mindre .

- Nä då firar vi ju 61 års jubileum så det måste ju bli ännu större, skrattar sameföreningens ordförande Jörgen Stenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".