1 av 2
Gravplats vid Lappforsen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 2
Jan Persson vid Lappforsen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
LÅNGSÅN

Jamtli undersöker plundrad samisk grav

Arkeologer vid Jämtlands länsmuseum Jamtli har inlett arbetet med att återställa två samiska gravar efter Långsån inom Njaarke sameby i västra Jämtland.
En av gravarna plundrades vid en expedition 1907 - och Jamtlis arkeologer har kunnat konstatera att graven är tom.

Året är 1907 och arkeologen Gustaf Hallström besöker Offerdal i västra Jämtland för att studera samer.

Han får höra om en gravplats efter de samiska ynglingarna Anders Nilsson Flink och Tomas Torkilsson som drunkande i Långsån 150 år tidigare.

Hallström åker till platsen och den femte augusti skriver han följande i sin dagbok, som för övrigt forskningsarkivet vid Umeå universitet lagt ut på nätet :

"åto en smörgås o badade, medan kläderna torkade. Torkel snart uppgrävd - varpå graven igenkastades o vi foro"

Dagen därpå kan man läsa följande i Hallströms dagbok:

"därpå gingo vi o besågo det vackra fallet samt de gamla bruksbyggnaderna med masugnen. Därpå började vi inpackningen av den skeletterade Torkel."

Därefter har spåren efter skeletten försvunnit men för två år sedan besökte Sameradion Uppsala universitet, som hade börjat inventera sina mänskliga kvarlevor.

Ett av skeletten som återfanns var insamlat i Offerdal av Gustaf Hallström.

Jan Persson från Njaarke sameby hör inslaget i Sameradion och kopplar direkt ihop skelettfyndet i Uppsala med den plundrade graven efter Långsån.

- Det var lite jubel. Vi är flera som letat efter det. Det var en höjdare, sa Jan Persson till Sameradion då.

Jamtli har i dagarna inlett en uppröjning och en arkeologisk undersökning av den ena graven. Arkeologerna har konstaterat att den är tom vilket tyder på att kvarlevorna kan finnas i Uppsala.

Nu pågår sökandet av den andra graven.

Jan Persson vill få hem kvarlevorna för en återbegravning och på platsen även upprätta någon form av minnesmärke eller informationstavla efter de drunknade ynglingarna.

Anders Hansson är chefsarkeolog vid Jamtli och han ser inget problem med en återbegravning - trots att många andra forskare menar att samiska kvarlevor har ett stort vetenskapligt värde.

- Vi ska givetvis hjälpa till med att få tillbaka kvarlevorna. Men vi vill också berätta om hur arkeologi bedrevs för hundra år sedan och hur synen på var på minoriteter och urbefolkningar. De var studieobjekt och man samlades deras skelett, säger Anders Hansson.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista