Marie Persson. Foto: Anders Östergren
Geasserádio

Marie Persson med stark drivkraft, vill förändra

9:47 min

Marie Persson från Tärnaby är en 35-årig småbarnsmamma, egen företagare, designer och numera också politiker i Landspartiet Svenska Samer.

I dagens politikerporträtt får vi höra henne berätta om vilka frågor hon brinner för. Hon säger att hon har en stark drivkraft och vill förändra.

Hennes hjärtefråga handlar om gruvnäringen och exploateringsfrågorna. Hon säger att det är en ofantligt viktig ödesfråga.

- Sverige respekterar inte Samer som ett urfolk idag, och det här måste vi få bukt med, Säger Marie Persson till Geasserádio.

Vi undrar om det finns en konflikt i att Marie säger att "hon är för arbetstillfällen i Norrbotten". På det svarar hon att ny teknik möjliggör för oss att kunna bo och verka i glesbygd. Man ska kunna bo och leva där man hämtar sin kraft. Om man omvandlar till ett gruvsamhälle, säger man nej till en massa andra arbetstillfällen. Man omöjliggör för samer att kunna leva och vistas i sina områden, idag ignoreras det av staten, säger Marie Persson till oss.


Liselotte Wajstedt

Geasserádio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista