1 av 4
2 av 4
Nils-Petter Labba, Saarivuoma, röstar under överssende av justerarna Jakob Nygård och Per-Anders Nutti samt Britt-Marie Barruk och Patrik Lundgren. Foto: Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion
3 av 4
Justerarna Jakob Nygård, Sirges och Per-Anders Nutti, Saarivuoma räknar röster. Foto: Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion
4 av 4
Mattias Åhrén (t.v) och Jörgen Jonsson, ordförande SSR. Foto: Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion
STOCKHOLM

SSR godkände förslag till renskötselkonvention - sluten omröstning avgjorde

1:28 min

Med röstsiffrorna 46-23 godkände idag landets samebyar och sameföreningar förslaget till ny renskötselkonvention mellan Sverige och Norge.
Flera byar och föreningar reserverade sig mot beslutet.

Vid ett extra inkallat landsmöte i Stockholm behandlade Svenska samernas riksförbund, SSR, idag förslaget till ny renskötselkonvention, utarbetad av en samisk arbetsgrupp där SSR själv ingått med tre ledamöter.

Det stod från debattens början klart att förslaget nog skulle få majoritet, men kritiska röster höjdes.
Saarivuoma har tillsammans med Talma, Vittangi och Muonio under hela den långa processen med en ny konvention varit starkt kritiska till de olika förslag som framlagts.

När det gäller Talma och Saarivuoma så har dessa samebyar förlorat stora betesområden på norsk sida via de tidigare renskötselkonventionerna och de anser att både regeringens och det nuvarande förslaget inte tar hänsyn till deras sedvanerätt till renbete på norsk sida, som det bland annat fått fastslagna av norska domstolar.

För Vittangi och Muonio handlar kritiken framförallt om att de mister renbete i Tornedalen som reserverats till vinterbete för norsk renskötsel, utan att de kompenseras med motsvarande renbetesområden.

Saarivuoma la fram ett motförslag där man ville få landsmötet med sig på att fortsätta förhandlingarna med andra premisser – Per-Anders Nutti vände sig till landsmötet med en fråga:
-  Konventionen kommer att ta ifrån oss sedvanerätten. Vill ni medverka till ett sådant beslut?

Men han fick inte med sig landsmötet och efter sluten omröstning godtogs förslaget till ny konvention med röstsiffrorna 46-23.

Samebyarna Gran, Saarivuoma, Talma, Vittangi och Muonio samt sameföreningarna Soppero och Pessinki reserverade sig mot beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista