Foto: Eva Rehnström.
Sverige

Nya problem i de svenska bärskogarna

Utländska bärplockare har fått det bättre i de svenska bärskogarna - det gäller åtminstone för de drygt 6 000 anställda thailändska plockarna, som har garanterade minimilöner.

Tusentals bulgarer och ukrainare som använder sig av den fria rätten att plocka bär har det betydligt kärvare.

– Många av dessa bulgariska plockare blir utnyttjade och det finns även misstankar om fall där plockare blivit utsatta för människohandel av landsmän. Lika illa är det för de papperslösa från Ukraina som plockar bär i södra Norrland, säger Mats Wingborg som granskar bärplockarnas villkor för organisationen Swedwatch till TT.

Den svenska staten får inte in så mycket skatteintäkter - varken från den mer organiserade plockningen med de tusentals thailändare som är anställda av thailändska bemanningsföretag som hyr ut sin tjänster till svenska uppköpare och företag eller från de som utnyttjar den skattefria rätten att plocka och sälja bär för upp till 12 000 kronor.

- Som det fungerar nu får små och ofta fattiga inlandskommuner bära problemen och kostnaderna. Staten bör ta ett större ansvar för att tackla problemen. En väg kan vara att lägga en avgift på de som tjänar pengar på verksamheten, främst några få stora aktörer. Denna avgift kan då användas för att täcka kostnader för uppstädning efter tältläger och täcka kostnader när strandsatta plockare måste transporteras hem, säger Mats Wingborg.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista