Idag startar björnjakten

 Björnjakten i Norrbottens län omfattar i år högst 90 björnar. Länet är i år uppdelat i två områden; kusten, där 10 björnar får fällas och inlandet där 80 björnar får fällas. Ovan odlingsgränsen pågår jakten till 30 september och nedanför odlingsgränsen till 15 oktober.

I Västerbotten får 25 björnar fällas till och med 15 oktober, varav högst 16 nedanför odlingsgränsen.

Länstyrelsen i Jämtlands län har beslutat om en zonering i fjällvärlden då björnskadorna är störst för rennäringen. Fram till den 15 september är minst 20 björnar av den totala tilldelningen avsatta att fällas i de fjällnära områdena. Sammanlagt får 70 björnar skjutas i länet fram till den 15 oktober.

I Västernorrland får 20 björnar fällas till och med 15 oktober. Nytt för i år är att länet är indelat i två jaktområden. Länsstyrelsen vill med detta markera att man gärna vill att fler björnar fälls vid kusten samt i de centrala delarna av länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista