1 av 4
Demonstranter i Kallak förs bort inför planerade provsprängningar i området, 21 augusti 2013. Foto: SVT Nordnytt
2 av 4
När aktivisterna släppts gick de sakta men säkert tillbaks och började bygga upp en ny blockad. Foto: Ida Stigzelius/ Sveriges Radio Sameradion
3 av 4
Kallak 21 augusti 2013. Foto: Ida Stigzelius/ Sveriges Radio Sameradion
4 av 4
Foto: Ida Stigzelius/ Sveriges Radio Sameradion
Gállok/ Kallak

Kallak: Aktivist har hällt bensin på sig och hotat tända eld

1:28 min

Idag ska gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines påbörja provsprängningar i Kallakområdet. Flertalet aktivister som demonstrerar på plats mot gruvplanerna är gripna. 

Flera källor på plats bekräftar att en aktivist hällt bensin över sig och hotat att tända eld, men inte hunnit innan polisen grep personen.  

Artikeln uppdateras kontinuerligt under dagen.

Polisen har rivit ner aktivisternas barrikader på vägen och släpat bort aktivisterna. Gruvbolagets arbetsmaskiner har transporterats in på flaket av en lastbils som fick poliseskort in i det avspärrade provsprängningsområdet. Direkt efter att de passerat byggdes barrikaderna upp igen och eldar tändes på vägen. Samma procedur igen när lastbilen skulle ut.  

10.45. Polisen bär bort jojkande samebymedlemmar som demonstrerar. Sametingspolitikern Hanna Sofie Utsi, Min Geaidnu, är en av de som blev bortburna från vägen. De är inte gripna av polisen.

Polisen har gripit flertalet aktivister som är satta i polisens minibussar. De fredliga demonstranterna är inte gripna. Vår reporter på plats, Ida Stigzelius meddelar att grävmaskinerna är på väg in kl. 10.17.  

Kl. 09.20. Ett 20-tal aktivister och demonstranter är på plats men ännu syns ingen från gruvbolaget, varken personal eller maskiner.

Polisen vill i nuläget inte ge några kommentar om vad det är de ska göra, men säger att de ger kommentarer efteråt.

Securitas har tidigare imorse rivit konstverket som uppfördes under helgens workshop som anordnades av lokala konstnärer.

Lars Guttorm Blind är på plats och menar att det är jättehemskt att Securitas har rivit konstverket och menar att det inte är deras uppgift. Han undrar också vem som givit den ordern.

Securitasvakterna på plats vill inte kommentera var de fått ordern ifrån, men bekräftar att de är de som rivit konstverket. 

Reporter på plats: Ida Stigzelius
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista