Jakob Nygård, ordförande Sirges sameby. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Stockholm

Samebyarna mötte ministern

Idag träffade samebyordförandena landsbygdsminister Eskil Erlandsson i Stockholm. Under mötet riktades skarp kritik mot den mineralstrategi som regeringen nyligen har antagit. 

En av dem som träffade ministern var Jakob Nygård, ordförande i Sirges sameby. Han vet hur gruvprospekteringar kan påverka renskötseln, Sirges är nämligen en av de samebyar som drabbas av prospekteringarna i Kallak idag.

– Det är fullt med undersökningstillstånd i samebyn och det blir ju en orolighet, berättar Nygård. Kallak är ett pågående fall, blir det en gruva där så blir närområdet också väldigt intressant. Om det finns en infrastruktur som fungerar där så kommer det fler gruvor i närheten också, får man anta. Det befarar vi i samebyn.

Också Svenska Samernas Riksförbund, SSR, närvarade på mötet. Ordförande Jörgen Jonsson menar att regeringens mineralstrategi är en fortsättning på en kolonial politik. 

– Koloniseringen av lappmarken är inte en historisk företeelse. Den sker idag, när svenska regeringen går in och bereder gruvnäringen väg i Sápmi, och den sätter vår existens på spel. Den motiveras av att utländska bolag ska få göra vinst på Sveriges mineraler. Det kan vi inte godta, säger Jonsson.

Jakob Nygård hoppas att mötet med Erlandsson och departementet lämnar spår, och kanske kan leda till en förbättring. 

– Jag hoppas att de har tagit till sig och förstår vårt problem och att de förhoppningsvis gör förändringar i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".