Geasserádio

Vi vill kunna leva, vi vill kunna bo här.

"Vi är ju i ett akut läge"
6:14 min

Samtidigt som motståndet mot gruvprospekteringar växer, finns det folk som är för gruvorna för de anser att gruvorna genererar arbetstillfällen i bygden.

Linda Westerlund är en av dem som bor i Jokkmokk som är för en gruva. Hon har öppet tagit ställning och vi ringde upp henne för att höra hennes åsikt. Hon är för en gruva men menar att folk måste sansa sig och föra en vettig dialog med varandra.

Under intervjun säger hon också att ingen vill väl egentligen ha en gruva, men vi vill ha jobb.

Linda Westerlund anser att Jokkmokk är i ett akut läge där populationen minskar, utflyttningen är stor och fler arbetstillfällen måste till. Hon tänker på sina barn och barnbarn som vill bo kvar i bygden.

Hon säger att i slutändan spelar det inte någon roll vad vi säger, för det är inte vi som bestämmer... och då är det ju väldigt synd att man ska bli ovänner och hålla på för det är staten i slutändan som säger hur vi ska ha det.

Sedan fortsätter hon och säger att ingen vill väl egentligen ha en gruva, men vi vill ha jobb.


Liselotte Wajstedt

Geasserádio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".