Kallak 21 augusti 2013. Foto: Ida Stigzelius / Sveriges Radio Sameradion
Gállok / Kallak

Sprängningarna i Kallak har påbörjats

Provsprängningarna i Kallak har påbörjats, enligt uppgifter till Sameradion. Den första sprängningen ska ha ägt rum strax innan klockan fyra, trots att demonstranter befinner sig bara tjugotalet meter därifrån. 

Enligt aktivisten Malin Norrby har provsprängningarna redan påbörjats, trots att demonstranter finns inom säkerhetsavståndet. Till Ođđasat berättar hon att den första smällen hördes strax innan klockan fyra.

– Säkerhetsavståndet för sprängningar är 250 meter, men alldeles nyss hörde vi en varningssignal och så sprängde de ändå. Det satt folk 20 meter bort från hålet där de sprängde, men de gjorde det i alla fall, berättar Norrby. 

Så vitt hon vet har ingen kommit till skada i samband med sprängningen. 

– Jag har pratat i telefon med den som sitter där, hon lät skakad och nervös men hon var inte skadad i alla fall.

Både demonstranter och polis finns fortfarande kvar i Kallak, trots att sprängningarna nu ska ha inletts. Tidigare idag greps flera personer av polis, men alla utom en ska vara tillbaka i demonstranternas läger, säger Norrby. 

– Alla är här, bortsett från en person som blev bortförd med ambulans. Det var en person som hällde bensin över sig och hotade med att tända eld på sig själv. Alla blev ju väldigt chockade och upprörda över det här. Polisen satte honom på en buss, där han fick sitta utan sällskap eller läkarhjälp tills folk uppmärksammade det här och själva ringde efter en ambulans. Jag hoppas att det är okej med honom.

Sameradion har sökt polisen för en kommentar, utan framgång. 

Vi talade tidigare under eftermiddagen med Fred Boman, vd för Jokkmokk Iron Mines. Han ville då inte berätta om bolaget börjat spränga i dag och han vill inte heller kommentera det växande motståndet och aktionerna i Kallakområdet. 

Han säger dock till Ođđasat att han tror att bolaget kommer kunna genomföra provbrytningen trots aktionerna.

– Det är lite störningar men jag tror vi kommer kunna genomföra provbrytningen på några dagar.

Bolaget ska spränga och ta upp 400 ton ytnära malm som ska fraktas iväg med ca tolv lastbilar för att kvalitetstestas. Grävskopor och lastbilar har under dagen kört in till provbrytningsområdet efter att polisen i omgångar burit undan aktivister och röjt vägen från hinder.

– Det är vår arbetsplats och vi behöver få jobba ifred, säger Fred Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".