Dearna/ Tärna

Regeringen ger klartecken för gruva i Tärna - nickel viktigare än renskötsel

Regeringen har idag gett klartecken till gruvbrytning i Rönnbäcken, utanför Tärna.
En nickelgruva har ett större samhällsintresse är rennäringen, menar regeringen.

Det är en komplicerad juridisk process som pågått kring den planerade Rönnbäcksgruvan.

Området är utpekat som riksintresse både för rennäringen och mineralutvinningen - men dessa två intressen är oförenliga i detta fall, har Högsta domstolen konstaterat i en dom i maj 2012.

Domstolen påpekade att regeringen inte bedömt vilket av dessa två intressen som är mest hållbara i längden för områdets resurer och skickade därför tillbaka frågan till regeringen för ny bedömning. 

Nu har regeringen satt ner foten och gör bedömningen att en nickelgruva har den största samhällsekonomiska nyttan. Den kan direkt generera upp till 500 jobb och göra Sverige självförsörjande på nickel.

Visserligen innebär en gruvbrytning olägenheter för både renskötsel och turism, konstaterar regeringen, men livslängden för gruvan är beräknad till 27 år varefter marken därefter ska efterbehandlas.

I ett längre perspektiv är en gruva en kort insats som ger stora samhällsekonomiska vinster - därför kan gruvan också betraktas som ett gott hushållande med områdets resurser, menar regeringen.

Det är företaget Nickel mountains har allltså planer på att öppna tre nickelgruvor ett par mil söder om Tärnaby.

Gruvområdet skulle bestå av tre dagbrott, ett industriområdet med anläggningar för malmbehandling; krossverk, malmlager och anrikningsverk. Inom gruvområdet ska även rymmas gråbergsupplag och ett sand- och klarningsmagasin för gruvavfall.

Nätverket stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen hävdar att hela gruvområdet blir lika stort som hela Umeå stad.

Malmen ska därefter via tunga lastbilstransporter via Tärnaby och Hemavan ner till norska kusten för vidare färd till kunderna.

Gruvplanerna har tagits emot med öppna armar från både kommunledningen i Storuman och delar av lokalbefolkningen - men ett stort motstånd finns också.

Både nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck och Vapstens sameby har protesterat och överklagat de tillstånd som Bergsstaten givit gruvföretaget.

Regeringen tar alltås inte hänsyn till dessa protester.

Men även om Nickel mountain nu får bearbetningskoncession för att starta nickelbrytning så är vägen fortfarande lång till den första sprängningen - därefter väntar nämligen en tillståndsprövning i Mark- och miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio