Sápmi

Sju samebyar har utbildats i akutsjukvård

1:41 min

Projektet Akutsjukvård i extrem glesbygd lider snart mot sitt slut och ett nytt akutsjukvårdsprojekt drar igång vid Västerbottens läns landsting; Hjärtstopp utanför hälso- och sjukvården.

- Jag tycker det är jätteviktigt för att man är väldigt utsatt när man vistas i väglöst land och man ska ju ha möjligheter att få samma sjukvård var man än är, säger Helge Brändström, överläkare i amnesti och intensivvård.

Det nya projektet ska stärka förmågan att ta hand om hjärtstopp utanför sjukvården. Projektet finansieras av statsbidrag och kommer att pågå i två år. Sammanlag kommer 20 samebyar och 20 brandvärn i Västerbotten, södra Norrbotten och norra Jämtland att få vara med.

- När man genomfört de här utbildningarna kommer man att tillföra de här samebyarna och deltidsbrandkårerna eller brandvärnen en hjärtstartare, det är fortsättningen.

I det första projektet "akutsjukvård i extrem glesbygd" har sju samebyar, helikopterpiloter och instruktörer utbildats i akutsjukvård. En app till smartphones är på gång och ett koncept för hur akuta situationer i fjällvärlden ska hanteras är framtagen.

- Vi har ju fått ett enormt positivt gensvar både från samebyar och helikopterföretag att det här är efterfrågat och de tycker att det är viktigt, så den delen känns bra.

Nu återstår bara frågan om Landstinget tar över konceptet i vardagssjukvården.

- Det som nu återstår är att få gensvar för att överföra det här, att få det att överleva projekttiden. Det är ju det som är viktigt att det inte läggs till handlingarna nu, att det fortsätter både utvecklas och användas.

Sophia Rehnfjell
Sameradion

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista