Stockholm

Människan pekas ut som klimatbov

En stor majoritet av klimatforskarna blir allt mer övertygad om att klimatuppvärmningen orsakas av människans utsläpp av växthusgaser.

Inom en dryg månad lägger FN:s klimatpanel (IPCC) fram den vetenskapliga delen av sin femte klimatrapport och konsensus är att uppvärmningen med 95 procents säkerhet beror på mänsklig aktivitet. Det framgår av en sammanfattning av rapporten som läckt ut de senaste dagarna.

Medeltemperaturen på jorden beräknas öka från en till fem grader Celsius fram till nästa sekelskifte. Detta är något snävare marginaler jämfört med den förra rapporten från 2007 som talade om en höjning på 1,1-6,4 grader, men fortfarande är riskerna för en total avsmältning av havsisen i Arktis överhängande. Havsnivån väntas stiga med 29 till 82 centimeter.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista