Sápmi

Uppföljningsmöte om toleransnivå för rovdjur inom renskötselområden

Sametinget och Naturvårdsverket har haft möte i Björkliden från måndag till onsdag. Det var ett uppföljningsmöte på regeringsuppdraget Toleransnivå för rovdjur inom renskötselområden. Projektet har gått bra, säger Stefan Forsmark på Sametinget som var med på mötet.

Ni har haft ett uppföljningsmöte med Naturvårdsverket angående toleransnivån för rovdjur inom renskötselområden. Vad har ni följt upp?

– Det är ju projektet som man har lämnat in senast, i våras, som vi fått påbackning på sedan tidigare. Det är väl det som vi har tittat på och sett om det har mynnat ut i något bra 

Hur har det gått?

– Själva projektet har gått bra.

Är Sametinget och Naturvårdsverket eniga angående tolerans nivån?

– Nja, själva toleransnivån är vi väl inte eniga om. Det finns väl inte någon nivå än så länge så det är väl något departementet måste ta ställning till, vilken nivå man ska ställa sig på. Det är inget som är klart ännu. Det är bara förslag på nivåer som vi haft.

 Det med att det finns fler rovdjur nu än på 1800-talet, hur ser du på det?

– Ja det beror på vilken sammanshang och perspektiv man ser de från. Det är ju inte bra med för mycket rovdjur om man tänker på renskötseln. Det går inte så bra ihop, säger Stefan Forsmark på Sametinget.

                                                                                                            Ida-Marie Svonni

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".