Representanter från Vaapsten Sijte, Ubmeje tjeälddie, Vapstens sameby och Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby, tar emot budkavlen från nätverket Inga gruvor i Jokkmokk. Foto: Anders Östergren.
Rönnbäcken

”Konflikterna kan öka i Tärnaby”

Rönnbäcken kan bli ny gruvort när regeringen sa ja till Nickel Mountain att gå vidare med planerna på gruva i Rönnbäcken. Men det här kan öka på konflikterna i området mellan besvikna gruvmotståndare och de som är glada för den tilltänkta gruvetableringen.

- Ja för mig känns det ju jätteskönt att det äntligen kommer ett beslut från regeringen. Jag tror att många och inte minst jag har sett det här som en möjlighet för folk i framtiden att bo kvar och ha arbete, säger en lättad Sven-Olof Tellström, egenföretagare Tärnaby.

 Lika lättad som han är lika besviken är Inger-Ann Omma för Vapstens sameby:
- Jag är otroligt sviken och kränkt. Det är fruktansvärt. Pengar och 550 arbetstillfällen går före en urgammal näring. Här har man bedrivit renskötsel sedan urminnes tider. Här riskerar man den näring och det renskötseln tillför området, säger Inger-Ann Omma.

Det var Vapstens samebys begäran om rättsprövning som ledde till att Högsta förvaltningsdomstolen gav regeringen bakläxa. Nu kommer den efterfrågade avvägningen från regeringen, mellan de två riksintressena mineralutvinning och rennäring. Gruvnäring i Rönnbäck, Tärnaby går före. Inger-Ann Omma som arbetar som jurist och renskötare i Vapstens sameby är förstås kritisk.

- Det är inte slut här och nu. Det är ett löfte. Jag är så besviken på den svenska staten, säger Inger-Ann Omma.

Hon var med och vann nordmalingsmålet för samebyarna Vapsten, Ran, och Ubmeje mot 120 markägare i kusten. Nu riskerar man att förlora betesmarker istället till gruvföretaget Nickel Mountain AB som räknar med 500 arbetstillfällen i 27 år.  

- Jag är bestört. Det är ju samernas kulturbärare. Ska den nu anses mindre värd än minerallagen som är kortsiktigare, säger Anders Persson som bor i Tärnaby. Han är orolig för att konflikterna ökar i området.

- Nu är det lätt att det samerna ses som ännu mer motsträviga som inte vill ha gruvan, medan storsvensken tycker det är bra, säger Anders Persson.

Egenföretagaren Sven-Olof Tellström i Tärnaby tror att det går att vapstens sameby finns kvar även om gruvan skulle bli verklighet:

- Man har ju levt med rennäringen i många, många år och jag har ju varit företrädare för skogsnäringen och där har jag ju sett att det går att leva tillsammans och jag tror att det här området är ändå tämligen begränsat så jag tror att det inte kommer att vara nånting som är till större nackdel för rennäringen, det är min personliga uppfattning, säger han.

- Den gången regeringen uttalat vilken gren som kan ha utvecklingsmöjligheter i större omfattning ser jag det här som ett bra steg framåt men vi ska ju ändå inte tro att vi har det här klart inom några år, vi kommer säkert att se att det kommer att överprövas på alla konstens sätt som finns tillgängliga, säger han.

Ännu en gång vill Inger Ann Omma att hennes sameby, Vapstens, går vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Dels undrar hon om regeringen verkligen tillräckligt noggrant rejält har gjort en tydlig avvägning mellan rikstintressena gruva och rennäring. Dels anser hon att ett formellt fel återigen har begåtts när samebyn inte fått lägga fram sin sak muntligt:

-        Det man missar är att rennäringen är en civil rättighet. Den tillkommer oss och andra och att man måste få rätt att lägga fram det på ett korrekt sätt. Här levererar näringsdepartementet ett beslut som står mot europakonventionen, säger Inger-Ann Omma.

Reportrar: Pia Sjögren/Sophia Rehnfjäll/Lars-Ola Marakatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".