Foto: Henrik Montgomery på Scanpix.

Fridolin sågar regeringens beslut

"Vi är ju oroliga för det här beslutet"
1:40 min

Efter regeringens beslut att riksintresset gruvan är viktigare än rennäringen vill nu Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin se en ny mineralstrategi som tar tillvara på de samiska värdena.

- Vi är ju oroliga för det här beslutet, att man så tydligt menar att det är de kortsiktiga intressena under jord som alltid ska väga tyngre än de långsiktiga intressen i rikedomarna ovan jord, de miljöintressen och de jobb som finns i rennäringen och turismen, säger Gustav Fridolin, språkrör miljöpartiet.

Fridolin vill se en mindre ensidig minerallagsstiftning som ser till viktiga miljövärden och långsiktiga arbetstillfällen som bygger på orörd natur.

- Det kan inte vara så att de intressena alltid ska få stryka på foten när ett företag vill undersöka vad som finns under jord, säger Gustav Fridolin.

Jag talade för en stund sen med en kille som bor där uppe i Tärnaby  som är väldigt positiv till de här 500 nya jobben, vad säger du om det? - Ja, det förstår jag, vi har haft en politik där alldeles för många människor har behövt leva i arbetslöshet under alldeles för lång tid men det handlar ju om att vi inte har gett tillräckligt goda förutsättningar för nya jobb att växa fram. Det finns så stora rikedomar i Sverige att vi inte behöver exploatera varje gruvfyndighet till vilket pris som helst.

Dagens minerallagsstiftning väcker även stora frågor hos Gustav Fridolin om hur samernas intressen som ett urfolk värnats. Han tycker att gårdagens regeringsbeslut tydligt visar vad regeringen prioriterar och vill se en förändring. 

- Med den här regeringen så vet vi ju nu vad inställningen är så då får vi ju kämpa hårdare att få en ny regering, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".