Foto: SVT Sápmi
Sápmi

Lärarna vill ha nationella prov i samiska

1:38 min

Sameskolans lärare är besvikna då Skolverket inte kan ta fram ett nationellt prov i samiska, som det redan finns i andra ämnen i svenska grundskolan.

Detta menar lärarna vore ett bra sätt för att lyfta statusen på samiska språket.

Sameskolorna etablerades i mitten av 70-talet och i och med den nya skollagen var lärarna under förra hösten förpliktade att för första gången sätta betyg på sina sjätteklassare. Men dom fem sameskolorna i Sverige har än inget gemensamt nationellt prov i samiska.

Tidigare denna vecka anordnade Skolverket en konferens för sameskolorna, där lärarna efterfrågade just ett nationellt prov i samiska då detta skulle höja statusen på språket som de tycker ligger i ett kritiskt läge.

Åsa Blind vid Gällivare sameskola berättar att hon har varit lärare i snart 30 år, och när hon började hade de flesta barnen samiska som modersmål men nu är det sällan förekommande. Hon menar att ett nationellt prov i samiska skulle höja statusen på språket men å andra sidan så förstår hon att detta är svårt, då det finns många olikheter inom de samiska dialekterna.

Skolverkets undervisningsråd Maj Götefelt menar att det är regeringen som bestämmer över de nationella proven och hon tillägger att det låga antalet av samisktalande elever inte räcker till för att utforma ett kvalitativt prov.

Reporter: Elena Walkeapää
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista