Regeringens utredare i vargfrågan Peter Egardt. Foto: Scanpix

Lättare att skjuta varg som attackerar ren

Skyddsjakt på varg redan vid första angreppet på ren, mer pengar till skadeersättningar och ersättning för indirekta rovdjursskador. Det är tre förslag från vargkommitténs slutbetänkande som överlämnades till regeringen idag.

I förslaget som idag överlämnades till miljöministern finns flera rekommendationer som kan göra stor skillnad för Sveriges renskötare. 

– Tanken är att indirekta skador som att hjorden splittras, att dräktigheten försämras eller att en vaja kastar kalvar ska värderas, säger regeringens enmannautredare Peter Egardt.

Förutom ersättning för de indirekta skador som rovdjur kan vålla så föreslår man också ökade statliga anslag för rovdjursersättningen. Hur mycket kan man dock inte svara på idag.

– Det kan jag inte uttala mig om. Däremot måste vi ha ett regelverk som gör att man får full ersättning för den skada som rovdjuren åstadkommer, och full ersättning är full ersättning, fortsätter Egardt.

I betänkandet nämner man också att licensjakt på varg kan komma att bli aktuell i framtiden när riksdag, regering och Naturvårdsverket har kommit fram till en så kallad "gynnsam bevarandestatus" för vargstammen.

Men det förslag som nog innebär störst förändring i renskötarens vardag är de nya reglerna för skyddsjakt som kommittén föreslår. Tanken är att en varg ska kunna skjutas direkt vid första angreppet mot ren. Enda undantaget är om man sedan innan vet att vargen är genetiskt viktig. Bevisbördan ska alltså vändas.

– Vi säger att man ska bevilja skyddsjakt redan vid första angreppet. Man ska inte behöva pröva om det finns alternativa metoder att hantera vargen, utan om det inte är en dokumenterat genetiskt värdefull varg så ska skyddsjaktsbeslut fattas med detsamma.

– Så man skjuter först och frågar sen, kan man säga?

– Det kan man säga, om man inte från början vet att det är en genetiskt värdefull varg. Då blir det lite andra överväganden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".