Samelandspartiet kräver utredning av effekter

Rovdrift av naturesurser är idag möjligt för att regeringen inte gått igenom vad mineralagstiftningen innebär för rennäringen och det samiska samhället. Det menar Sámiid Riikkabellodat. Innan undersökningstillstånd beviljas av Bergssaten kräver partiet att effekter på rennäringen och det samiska samhället utreds.

Samelandspartiet menar att minerallagstiftningen inte uppmärksammats ur varken rennäringslagens, miljölagstiftningens eller urfolksdeklarationens perspektiv.

Det måste först klarläggas vilka effekter industrier naturresursuttag inom renskötselområdet har på rennäringen. Det meddelar Ingrid Inga partiordförande i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".