1 av 3
Arne Müller berättar om sin bok "Smutsiga miljarder". Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi.
2 av 3
Många ville höra Aren Müller prata om gruvindustrins baksidor. Foto: Anna-Karia Niia/SVT Sápmi.
3 av 3
Monica Harr Sandström och Elisabeth Vannar samtalar med Arne Müller. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi.
Jokkmokk

Stort intresse för smutsig gruvindustri

När författaren till "Smutsiga miljarder - den svenska gruvboomens baksida" föreläste idag i Ájtte fylldes snabbt salongen. Många ville träffa författaren och redaktören Arne Müller.

Arne Müller var överväldigat att möta det stora intresset för boken i Jokkmokk, där han är som hemma, han växte upp i Messaure inte så långt därifrån.

Du har blivit gruvmotståndarnas Jesus, hur får du ihop med med att jobba som journalist på SVT?

– Det jag försökt göra är att beskriva den verklighet som jag ser. För 10 år sedan var min bild att det gick att lösa miljöproblemen i den här branschen. Då handlade det om att den gav jobb och utveckling i glesbygden - det är ett skriande behov efter det, säger Arne Müller och fortsätter:

– Så även idag har jag en stor förståelse för argumenten om att jobben är betydelsefulla. Jag försöker inte vara ensidig, jag försöker spegla det hela på ett allsidigt sätt. Men jag tror det är viktigt att visa de problem som faktiskt finns, som tydligt visas i form av mätningar och fakta baserat på vattenprover från gruvdammar som kapsejsat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".