Ol-Johan Sikku: "Jag har inte stödet till att bli styrelseordförande." Håkan Jonsson, till höger, fortsätter kandidera. Foto: Lars-Ola Marakatt.
SAMETINGET

Ol-Johan Sikku "Jag har inte stödet"

Tre kandidater har hittills varit aktuella till styrelseordförandeposten. Nu drar sig Ol-Johan Sikku ur:
- Inte alltid den bästa kandidaten som blir styrelseordförande, säger Ol-Johan Sikku, Min geaidnu.

Ol-Johan Sikku säger att han inte har det stöd som krävs för att bli styrelseordförande kommande mandatperioden. Han är inte längre aktuell som kandidat.
- Finns partipiskor och grupperingar. Inte alltid den bästa kandidaten som blir styrelseordförande, säger Ol-Johan Sikku, Min geaidnu.

Vilka är det som håller i piskor?
- Egentligen är det alla partier som inte vill släppa sina piskor. Tyvärr sitter partierna i sina hörn och bevakar revir. Det kommer att släppa mer och mer och vara öppnare. Nu har det varit öppnare än tidigare. Jag upplever en positiv utveckling.

- Väljarna har sagt sitt. Och vi har fått bra gehör, säger Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna.

- Jag fortsätter att kandidera och söker stöd för att bli ordförande. Vi har ingen egen majoritet, säger Håkan Jonsson.

Ol-Johan Sikku. Du sa att i en intervju att det inte är alltid den bästa kandidaten som blev ordförande. Vem är den bästa kandidaten?

- Jag behöver inte svara på det. Man kan skoja om saker. Jag behöver inte utveckla det mer, säger Ol-Johan Sikku.

Ska jag tolka som att det är du själv?
- Det får du göra om du vill, säger Ol-Johan Sikku

- Ingrid Inga har inte nåtts för kommentar men har tidigare sagt att hon kandiderar. Per-Mikael Utsi, Guovssonásti, deklarerade idag att han inte är aktuell för styrelseordförandeposten kommande mandatperiod.

Reportrar: Olle Kejonen, Lars-Ola Marakatt, Anna-Karin Niia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".