"Ingen provbrytning. Renbetesmark. Respektera urfolkens rättigheter." Foto: Lars-Ola Marakatt

"Stoppa all prospektering i Sápmi"

Min Geaidnu och organisationen IOSDE kräver att Sverige ska stoppa alla prospekteringar i Sápmi, något de skrivit i ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Gruvbolagens framfart bryter mot internationell lag och strider mot de åtaganden gentemot ursprungsfolk som Sverige gjort som medlem i FN, skriver de.

I brevet, som är adresserat till landsbygdsdepartementet, nämns exempelvis provbrytningen i Kallak, men också den planerade gruvan i Tärnaby och flygmätningar som SGU gör i Soppero.

Min Geaidnu och IOSDE kräver vidare att staten ska förhandla med samerna i varje område som berörs av gruvplaner, att minerallagen ska revideras och all form av gruvverksamhet vid reglerade vattendrag stoppas.

IOSDE är en organisation verkar för urfolkens självbestämmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".