Umeå

Svampar vill ha regn

Fyllda svampkorgar i norr men sämre i söder. Säsongen har börjat ojämnt för svampälskarna.

-Det är väldigt varierande eftersom regnet fallit så olika, säger svampexperten Michael Krikorev.

Hösten är på gång och det är dags att ta för sig av skogarnas läckerheter. Men i Stockholmsområdet och Uppland är det ont om svamp.

-Det har regnat för lite och är jättetorrt. På Gotland är det också ont om svamp, säger Krikorev som driver nätsidan Svampguiden där svampplockare kan rapportera om sina fynd.

I Norrland är det gott om svamp på många ställen och i fjällen är det ett exceptionellt bra svampår. Även i Småland och Värmland går det bra att fylla korgarna.

Svampar är lite luriga, det är svårt att veta i förväg var de ska sticka upp hatten. Vädret är viktigt och regn är den viktigaste faktorn.

Kommer nederbörden i Stockholmsområdet snart så kan också svampsäsongen skjuta fart.

-Det ska helst komma nu inom de närmaste veckorna, då kan det bli en bra september. Kommer regnen inte förrän mitten eller slutet av september kan det vara för sent. Då är det för kallt och det kan bli ett dåligt år, säger Michael Krikorev.

Allra mest längtar han efter mandelriska.

-Den har jag inte hittat i år. Det är en superdelikatess som smakar skaldjur och är väldigt läcker.

Thomas Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".