Sametinget

Efterskalv i partiet Samerna

"Man måste samsas mer i partiet"
1:13 min

Partiet samerna gjorde bottenresultat i Sametingetsvalet och backade från fem till två mandat. Nu kommer efterskalven inom det egna partiet.

-Jag har ju haft jättehögt förtroende för Anders men när det blir något sådant här börjar man ju fundera, säger Kristina Larsgren, distriktsordförande för Piteå och Älvsbyn.

Valresultatet kom som en riktig kalldusch för Kristina Larsgren. Hon vill nu se att partiets kärnfrågor tydliggörs och lyfts fram inför väljarna men hon menar även att partiet måste enas.

- Det är viktigt en sådan här gång att man inte arbetar helt själv, att man samarbetar helt enkelt. Man måste samsas mer i partiet, jag menar att ett parti består av många människor, att man samsas och förstärker partiet från grunden, säger Kristina Larsgren.

Partiledaren Anders Kråik har själv inte nåtts av kritiken men han berättar att diskussionen kommer att lyftas under partiets kongress i oktober.

- Första frågan är, vi sitter ju bara på ett års mandat, det har jag gjort i elva år nu, första frågan är om jag har kraft att stanna kvar och leda ett parti, den andra frågan är då hur och med vilket stöd, säger Anders Kråik, partiledare Samerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".