1 av 2
Katarina Barruk
2 av 2
Katarina Barruk på Gammliafesten, Västerbottens museums sommaravslutning.
Sápmi

Ännu en artist tar ton mot exploateringarna

"Om andra människan kan få känna de vårat folk känner"
1:17 min

Katarina Barruk höjde i helgen rösten på den årliga Gammliafesten i Umeå. Med sin senaste jojk vill hon förmedla de känslor som rivs upp av den växande gruvnäringen.

- Om andra människor kan få känna det vårt folk känner, rädslan, kärleken och längtan efter att bevara det vackra. Om andra få kan känna hur det känns så kan man få fler att förstå hur det faktiskt är, Katarina Barruk.

Redan innan Barruk börjat jojka applåderade publiken när hon berättade om vad hennes senaste jojk handlar om.

Eva Conradsson från Umeå var en av de som besökte Gammliafesten. Under lördag var hon i Gállok och hon tycker att jojken är ett bra sätt att visa stöd.

- Handen åkte upp i luften på en gång, ja! Det här är ju sånt stöd för kämparna uppe i Gállok att se att det här sker, att alla försöker hjälpa till på sina sätt och här är Katarinas bidrag på hennes bästa sätt. Här sitter publik som kanske aldrig hört talas om det och de börjar fundera, vad är det som egentligen sker. 
Det är ett fantastiskt statement utav henne, säger Eva Conradsson, Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".